Heb je een vacature binnen je organisatie en krijg je nauwelijks reacties? Of juist tientallen reacties, maar geen enkele sollicitant die aan je wensen voldoet? Het kan de moeite lonen om eens kritisch naar je vacaturetekst te kijken. Jacco Valkenburg is recruitment expert en trainer, en geeft veel bruikbare tips.
“Ik kom in mijn adviestrajecten veel bij organisaties die te vage vacatureteksten gebruiken”, vertelt Jacco. “Ik vergelijk het zoeken van een nieuwe collega altijd met de aanschaf van een tweedehands auto. Je kunt zoeken met criteria die ruim te interpreteren zijn: ruim, snel, zuinig, niet te duur en een mooie kleur. Maar je resultaten zullen scherper zijn als je ook je criteria scherp stelt: een station, binnen 7 seconden op 100 kilometer, diesel, maximaal 12.500 euro en zwart. Het eerste wat ik dan ook doe is helpen de criteria scherper te formuleren. Een scherpere vacaturetekst leidt simpelweg tot meer relevante reacties. Dus geen 200 sollicitaties om in anderhalf jaar tijd een vacature in te vullen, maar maximaal 30 om het in beduidend kortere tijd te doen. De juiste mensen reageren, waardoor je minder tijd kwijt bent met selectie.”
“Het is belangrijk te kijken naar de onderdelen waaruit een goede vacaturetekst bestaat”, benadrukt Jacco. “Minstens zo belangrijk is de volgorde waarin je die onderdelen presenteert. Zo begin je met de functietitel en tagline. Per onderdeel geef ik tips om de tekst inhoudelijk te verbeteren.”
1. Functietitel
“Vakantiekracht, traineeship, logistieke spin in het web. Het zijn voorbeelden van functietitels die je in de praktijk regelmatig tegenkomt”, aldus Jacco. “Het zijn echter brede, onduidelijke, vage of creatieve termen die niets zeggen over de inhoud en waar ook niemand op zoekt in een vacaturebank. Je raakt mensen kwijt, ze klikken niet door als ze niet snappen wat je bedoelt. Nog een voorbeeld, beter dan ‘Recruiter‘ is een functietitel als ‘Senior IT Corporate Recruiter (fulltime, Utrecht)’. Dat geeft 6 keer zoveel informatie.
Mijn formule om online gevonden te worden: gebruik een herkenbare functietitel plus domeinkennis, eventueel aangevuld met senioriteit, technologieën, locatie en/of omvang van het dienstverband. Die aanvulling kun je toevoegen als je na de eerste sollicitaties merkt dat de omschrijving niet voldoet.
Zo hadden we laatst een vacature voor een verpleegkundige. Die werd eerste uitgezet met de titel ‘verpleegkundige PG’. Later werd de omschrijving concreter gemaakt: ‘verpleegkundige dementie (24-32 upw, Amsterdam)’. Het resultaat was 360 procent meer views! Zorg er verder voor dat je titel goed geschreven is, of in elk geval op de wijze waarop het meest gezocht wordt. Je kunt dat checken op trends.google.nl.”
2. Tagline of teaser
“Ik vraag organisaties om als tekst voor de tagline in 120 tekens te beschrijven wat deze baan interessant maakt en waarom iemand zou moeten reageren. Een goede teaser heeft stopping power, dekt de lading, is informatief, herkenbaar, preselecteert, is onderscheidend en wordt gevonden. Wees creatief en ook wat humor is hier toegestaan.”
3. Jouw rol als…
“Bij dit onderdeel omschrijf je de inhoud van de functie. Iedereen wil graag betekenisvol werk doen. Een pakkende vacaturetekst start met een kernachtige beschrijving van het doel – of het waarom – van een functie in 50 tot 75 woorden. Je geeft antwoord op vragen als ‘Waarom is deze vacature ontstaan? Welke problemen ontstaan als de vacature niet (snel) wordt ingevuld? Is er iets dat moet worden veranderd, opgeleverd of verbeterd in de komende tijd? Aan welke projecten gaat men werken? Wat zijn de grootste uitdagingen in de baan?’. Enthousiasmeer met een inspirerende boodschap! Een fraai voorbeeld is de nieuwe wervingstekst voor een trambestuurder. Dat werd deze tekst:”
Rijden in een bedrijfsvoertuig van €1,3 miljoen
Met ‘achterin’ je passagiers. Op een vroege zondagmorgen, bij het krieken van de dag, kun je het aantal reizigers vaak op één hand tellen. Als Feyenoord weer heeft gewonnen, is je tram (letterlijk) vol met een paar honderd juichende voetbalsupporters. Hoeveel het er ook zijn, als onze trambestuurder vervoer je onze passagiers prettig en veilig. Van A naar B in de mooiste stad van Nederland.
“Men kreeg zelfs complimenten van mensen die niet eens wilden solliciteren”, lacht Jacco.
4. Taken & verantwoordelijkheden
“Ik kom vaak teksten tegen waarin men niet selectief is ten aanzien van taken en verantwoordelijkheden. Vaak worden dezelfde genoemd die voor vrijwel alle functies gelden. Wees concreet en reduceer generieke opsommingen tot een top vijf. Heel praktisch: gebruik in je tekst opsommingstekens om de leesbaarheid te vergroten. Plaats de meest interessante werkzaamheden bovenaan, vermijd open deuren en houd het kort en duidelijk. Wees zo concreet mogelijk in de te leveren prestaties door SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden) doelstellingen te benoemen.”
5. Wat verwachten we van jou?
“Hier beschrijf je het profiel van de ideale kandidaat. Benoem daarbij maximaal vijf essentiële harde eisen. Vermijd competenties of zachte criteria. Nog vaker schrap ik ze zelfs helemaal. Waar kun je kandidaten op beoordelen? Door dat als uitgangspunt te nemen vergroot je de leesbaarheid maar krijg je ook betere kandidaten. Ook hier geldt dat je functie-eisen SMART formuleert. Benoem alle relevante technologieën. En wees kritisch in het al dan niet vermelden van een opleidingseis. Dat klinkt gek, maar ik daag de vacaturehouder uit: wil je een werknemer met een diploma of liever een goede werknemer?”
6. Wat bieden wij?
“Omschrijf hier wat er voor de kandidaat te winnen is. Dat kan meer inhoudelijk zijn (‘de mogelijkheid tot bijdragen aan een transformatie naar omnichannel binnen de retail branche’) of een financieel gerichte beloning (’40-urige werkweek, leaseauto, mobiele telefoon en laptop). Bij een krappe arbeidsmarkt kan dit onderdeel in belang toenemen, maar de inhoudelijke relevantie is in de voorgaande onderdelen al omschreven.”
7. Meer informatie of solliciteren?
“Hier ga je in op de wijze waarop gesolliciteerd kan worden. Ik vermeld daarbij ook altijd mijn volledige naam, telefoonnummer en e-mailadres. Maak er eveneens melding van als een test onderdeel uitmaakt van de sollicitatieprocedure, plus het eventuele screeningsbeleid. Je kunt overwegen hier ook een equal opportunity statement op te nemen. Dat levert niet alleen meer sollicitanten op, maar vergroot ook de diversiteit van de kandidaten en heeft invloed op je imago.”
Wettelijke regels
“Uiteraard voldoet je vacaturetekst ook aan de wettelijke regels”, besluit Jacco. Het is verboden om onderscheid te maken op afkomst en nationaliteit, op godsdienst en levensovertuiging, geaardheid, leeftijd, handicap en chronische ziekte, en geslacht. Onder dit laatste vallen ook zwangerschap en moederschap.”
Meer weten? Lees hier meer over de Masterclass Vacatureteksten Schrijven en leer vele malen beter ‘selecterend werven’.
Op het Nationaal Zwembadcongres 2018 van Vereniging Sport en Gemeenten, dat dit keer in het teken stond van arbeidsmarktontwikkelingen, employability en de strijd om goed personeel – verzorgde Jacco de workshop ‘Vacatureteksten schrijven’ waarop dit artikel is gebaseerd.
The post Zo schrijf je een echt goede vacaturetekst appeared first on Recruiter University.