Niet alleen LinkedIn, maar ook Twitter, Facebook en YouTube vormen een potentiële goudmijn voor recruiters. Maar hoe gebruik je die dan slim?
Door Jacco Valkenburg
Allereerst door je verhaal goed op orde te hebben. Je employer value proposition, dus wat je wil uitstralen als werkgever, moet over al die kanalen hetzelfde zijn. Begin dus niet zonder meer te twitteren of een YouTube-kanaal in de steigers te zetten: bedenk eerst wat de boodschap is die je wilt uitdragen.
En dan kun je beginnen. Experimenteer vooral veel — uiteraard met de employer value proposition in je achterhoofd — en onderzoek wat wel en niet werkt voor jouw organisatie. Durf fouten te maken en ga vooral niet in een commissie nadenken over elke Tweet die je uitstuurt.
Het fijne aan het gebruiken van andere sociale media (naast LinkedIn) is dat op je mensen treft die niet zo actief met hun carrière bezig zijn. Als die wel een latente behoefte hebben om van baan te wisselen is het aan jou om die behoefte wakker te maken.
In mijn Masterclass Social Media Recruitment ga ik dieper in op dit onderwerp. Ik laat je daarin onder meer zien dat je niet meer hoeft te leunen op dure vacaturebanken om mensen te bereiken. Sociale media geven je namelijk veel meer ruimte om je organisatie onderscheidend in de markt te zetten, wat in deze tijden van moordende concurrentie noodzakelijk is.
Meelopen met een ambtenaar
Veel bedrijven en organisaties hebben sociale media al ontdekt als recruitmentgoudmijn. Instagram wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om volgers te laten meekijken binnen een organisatie. Op het account Werken bij bol.com zie je vooral veel foto’s van gezellige personeelsactiviteiten en bij het account Werken voor Nederland loop je elke week met een andere ambtenaar mee.
Ikzelf vind dat Philips zijn account heel goed gebruikt in het kader van employer branding. Zij waren in 2014 een van de eerste bedrijven die Instagram actief gebruikten om starters en afstudeerders te interesseren voor hun traineeships. In hun campagne lieten ze de employer value proposition beter aansluiten bij de algemene positie van het merk, dat toen ‘innovation and you’ als slogan had. In 9 maanden wisten ze 12 miljoen potentiële medewerkers te bereiken, van wie het grootste deel engineers, en 60% zei dat hun mening positief veranderd was.
Recruitmentsite op Facebook
Je kunt de traditionele recruitmentsite centraal stellen in alle arbeidsmarktcommunicatie, maar ook een Facebookpagina. Anders ben je misschien wel maanden bezig met een internetbureau en je marketing- en hr-afdeling om volledig een nieuwe recruitmentsite te bouwen terwijl je met een paar clicks een Facebookpagina maakt.
Wat ook fijn is aan Facebook is dat je transparantie en openheid uitstraalt door daar actief te zijn. Een goed voorbeeld hiervan is Wigo4it, een IT-overheidscoöperatie. Door alleen al voor dit platform te kiezen straalden ze uit ‘we zijn geen gewone overheidsorganisatie’.
Videocontent in employer branding en recruitment
Met de opkomst van steeds sneller internet in huis, op de mobiele telefoon, smartwatches en de tv wordt er meer beeld geconsumeerd dan ooit tevoren. Sociale media ontwikkelen zich snel, en een trend is een explosieve groei van videocontent, ook in employer branding en recruitment.
Ook op YouTube zijn tientallen prachtige voorbeelden te vinden. Booking.com laat daar onder meer zien hoe het is om als expat te wonen en werken in Amsterdam.
De Politie werft er IT-ers mee als onderdeel van een brede arbeidsmarktcampagne,
worden er timmermannen mee geworven,
en de ANWB gebruikt vloggers, externe influencers, om te laten zien hoe het is om te werken op hun helpdesk.
Masterclass Social Media Recruitment
Tijdens mijn Masterclass geef ik meer dan 100 van dit soort inspirerende voorbeelden, hoe sociale media goed voor het versterken van het werkgeversmerk ingezet kunnen worden, en bewezen succesvolle tips om meer relevante volgers en interactie te verkrijgen. Schrijf je vandaag nog in!
The post Sociale media: een goudmijn voor recruiters appeared first on Recruiter University.