Deze LinkedIn checklist bevat veel tips om de 20 belangrijkste onderdelen van het LinkedIn profiel snel te verbeteren. Gebruik het succesvol voor sales, branding, recruitment, of nieuw werk te vinden. Boordevol praktische handvatten van de auteur van 2 bestsellers over LinkedIn. Inclusief een downloadbare PDF en duidelijke infographic!
LinkedIn checklist – Top 5 essentiële profiel tips
De belangrijkste 5 elementen van je LinkedIn profiel zijn de onderdelen die altijd en overal zichtbaar zijn:
1. Volledige naam
Je naam mag geen symbolen, functietitels, bedrijfsnaam, email-adressen of telefoonnummers bevatten. Je loopt het risico dat je profiel direct verwijderd, zonder waarschuwing, en dat is zonde voor al het werk wat je erin stopt.
2. Professionele zakelijke profielfoto
LinkedIn is een persoonlijk en zakelijk netwerk. Profielen met foto worden 7 keer vaker bekeken dan profielen zonder foto.
3. Kopregel (headline, direct onder de naam)
Dit is DE plek voor Personal Branding. In een oogopslag moet duidelijk zijn welke oplossing je biedt voor een specifiek probleem. Voor werkzoekers en ZZP’ers is het tevens goed om hier aan te geven dat je weer op zoekt bent naar nieuw werk zodat je eerstegraads netwerk dit op het netvlies krijgt en je hiermee kunnen helpen. De lakmoesproef: de kopregel moet enkele trefwoorden bevatten waarop je gevonden wilt worden.
Let op: standaard staat hier je functietitel met het bedrijf waar je nu werkt. Pas dit aan! Dit staat al op je profiel, bij werkervaring, en vreemden kennen het bedrijf waarschijnlijk niet dus dat voegt niets toe. Bovendien, een Account Manager betekent in een bedrijf iets anders dan een ander bedrijf.
4. Bedrijfstak
LinkedIn maakt onderscheid in 148 bedrijfstakken (Industries). Wees kritisch in welke het meest relevant is voor jou. Twijfel je? Zoek dan de bedrijfstak op waaronder jouw bedrijf vermeld staat op de LinkedIn Company Page of welke bedrijfstak je vakgenoten hebben gekozen.
5. Locatie (postcode woonadres)
Recruiters filteren op locatie als ze zoeken naar kandidaten via LinkedIn. Als je van plan bent te verhuizen, of meerdere locaties woont, vul dan je toekomstige woonlocatie in. Woon je op meerdere locaties, kies dan voor de locatie waarop de kans het grootst is om nieuw werk te vinden.
Het resultaat is wat andere gebruikers als eerste zien op LinkedIn:
Maak een 100% volledig profiel
Voor een volledig profiel moet je nog minimaal het volgende toevoegen:
6. Een up-to-date huidige functie met een omschrijving
Gebruik de functietitels die in jouw vak gehanteerd worden voor jouw vakmanschap, dat kan afwijken van de functietitel waaronder je nu werkt.
Let op: ook als je nu geen werk- of opdrachtgever hebt vul je een huidige functie in met omschrijving en ‘in between jobs’ als werkgever .
7. Twee voorgaande functies
Gebruik bij al je omschrijvingen de trefwoorden die cruciaal zijn om op jouw vakmanschap gevonden te worden.
8. Opleiding(en)
Dit helpt om gevonden te kunnen worden door oud-klasgenoten en studenten.
9. Minstens 50 connecties
Je profiel is pas compleet als je 50 connecties hebt, werk daaraan! Connect met je vakgenoten van jouw targetlist.
10. Minstens 3 vaardigheden (Skills)
Let op: je hebt er altijd meer dan 3!
Bovenstaande informatie vermelden zorgt voor een goede basis om gevonden te worden voor relevant werk of opdrachten. Nu wordt het tijd om jezelf boven de grijze massa uit te tillen met jouw Personal Brand!
Personal branding op LinkedIn
De volgende zaken zijn belangrijk om je verder te onderscheiden op dit professionele netwerk:
11. Besteed ruim aandacht aan je samenvatting (elevator pitch)
De samenvatting is essentieel voor je profiel. Het is, na je naam en de kopregel, het eerste wat iemand op jouw profiel leest, en een goede samenvatting spoort aan om verder te lezen.
Profileer je als een oplossing voor een bepaald probleem op de arbeidsmarkt, vermeld je doel van je LinkedIn profiel en/of geef aan voor welke zaken je benaderd wilt worden. Herhaal niet je werkervaring hier want daar zijn andere onderdelen voor bedoeld.
12. Vermeld je contactgegevens in de samenvatting
Vermeld je contactgegevens zoals emailadres en telefoonnummer om het voor iedereen makkelijk te maken om contact met je op te nemen, voor de zaken waarvoor je benaderd wilt worden.
13. Links naar externe websites
Voeg 1-3 links naar je websites toe, zoals Twitter, persoonlijke website en zakelijke (recruitment)site. Vermijd deze links Company Website / Bedrijfswebsite of Personal Website / Persoonlijke website te noemen en maak deze specifiek (kies de optie Other / Anders).
14. Kies een herkenbare openbare URL profiel
Je openbaar LinkedIn adres kun je netjes en uniek maken via URL van uw openbare profiel aanpassen, zoals www.linkedin.com/in/jacco. Vervolgens kun je deze link op je visitekaartje, website of cv zetten! Lees ook Hoe maak je een mooie LinkedIn button voor je cv?
15. Voeg speciale secties (gedeeltes) toe
Maak je profiel completer en overzichtelijker met speciale onderdelen, zoals:
- Talen
- Publicaties
- Organisaties
- Onderscheidingen en prijzen
- Testscores
- Cursussen
- Patenten
- Diploma’s
- Vrijwilligers- en liefdadigheidswerk
16. Gebruik Status updates regelmatig
LinkedIn is een netwerk en bij netwerken horen acties. De status update laat zien waar jij nu mee bezig bent op LinkedIn. Je nieuwe contacten, je reactie op berichten van anderen, je nieuwe connecties en update van je profiel. En de berichten (update) waar je zelf over hebt nagedacht, bijvoorbeeld dat je nu beschikbaar bent voor nieuw werk. Mooi in het oog springend voor je vakcollega’s en zij die hen werven & selecteren.
17. Maak een Engelstalig en een Nederlands profiel aan
Een meertalig LinkedIn profiel heeft het grote voordeel dat een bezoeker je profiel direct in zijn/haar voorkeurs-taal ziet. En je komt vaker voor in de zoekresultaten omdat je vindbaar bent op trefwoorden in meerdere talen, bijvoorbeeld Secretaresse en Secretary. Belangrijk dus en LinkedIn maakt het je eenvoudig om dit te doen. Kleine moeite, maximaal een half uurtje werk, maar met veel resultaat!
18. Voeg een bedrijfspresentatie toe of andere Rich Media
Er is een manier om je profiel te pimpen met presentaties, video’s, documenten en meer dan 100 andere media. Maak je profiel nog veel meer visueel aantrekkelijk door het toevoegen van afbeeldingen, Prezi presentaties, audio en publicaties te maken! Lees verder: Adding Rich Media to your LinkedIn Profile.
19. Beveel anderen aan (recommendations & endorsements)
20. Vraag aanbevelingen van klanten en kandidaten
Aanbevelingen, cruciaal, want die worden gelezen en hoog gewaardeerd, springen nog meer in het oog. Degene die deze geeft staat met foto en functietitel nu pontificaal vermeld! Doe er je voordeel mee. Vraag erom, persoonlijk en bespreek samen welk aspect van je vakmanschap je belicht wilt zien. Zorg voor minstens drie aanbevelingen (referenties), van oud-collega’s, klanten of voormalige werkgevers, die je profiel versterken en beter vindbaar maken.
Download de LinkedIn checklist
Handig! Download deze LinkedIn checklist als PDF-document hier, of deel deze met je netwerk.
LinkedIn checklist infographic
Een goede infographic van een collega-blogger die bovenstaande LinkedIn checklist, in meer of mindere mate, nog eens visueel in beeld brengt vind je hier:
LinkedIn checklist & profiel tips (2013) verscheen op de site Recruiter University.